Saturday, July 21, 2012

RAMADHAN 1433H

Ubadah Bin Somit ra. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda pada suatu hari ketika Ramadhan hampir menjelang: "Telah datang kepadamu bulan Ramadhan, di mana Allah melimpah ruahkan di dalamnya dengan keberkatan, menurunkan rahmat, mengampuni dosa-dosa kamu, memakbulkan doa-doa kamu, melihat di atas perlumbaan kamu untuk memperolehi kebaikan yang besar dan berbangga mengenaimu di hadapan malaikat-malaikat. Maka tunjukkanlah kepada Allah Taala kebaikan dari kamu. Sesungguhnya orang yang bernasib malang ialah dia yang dinafikan daripada rahmat Allah pada bulan ini."

sesungguhnya telah datang rahmat Allah kepada sekalian alam, penghuni langit dan bumi, pintu Syurga dibuka seluas-luasnya dan pintu Neraka ditutup, para ahli kubur berehat dari seksaan azab kubur, iblis dan syaitan dipasung, bulan turunnya Al-Quran kalamullah, bulan di mana adanya malam yang lebih baik dari seribu malam, bulan di mana adanya solat terawih dan witir, bulan dimana dilipat gandakan pahala amalan, bulan dimana kita diuji dengan lapar dan dahaga, bulan dimana bagi umat Islam berpuasa mulut mereka seharum kasturi di akhirat nanti dll.

terlalu banyak kebaikan di bulan Ramadhan ini, tidakkah kita terpanggil untuk mengecapinya?

marilah sama-sama kita berlumba merebut segala kebaikan yang sedang melimpah-ruah di alam ini...


dengan ini saya mengucapkan kepada seluruh saudara umat Islam sekalian semoga selamat berpuasa dan selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak....semoga Ramadhan kali ini lebih bermakna dan semakin baik bagi kita semua...mudah-mudahan inshaAllah...amin =)

No comments:

Post a Comment